Agressieve Zelfbeschikking en Onafhankelijkheid, het pad van de reiger

Deze week stond de reiger centraal in mijn week. De reiger die bekend staat als de ’koning van het moeras’ en in de tarot verbonden is aan de koning van zwaarden. Een weg van het hoofd naar het hart, een weg die voor veel mannen een bekende weg is en ook de nodige inspanningen kost. Om mijn uitspraak te nuanceren, een weg die vooral gekoppeld is aan de mannelijke energie in ons als mens.

Elke keer wordt ik weer aangenaam verrast door de synchroniciteit die plaatsvindt wanneer ik alle aandacht richt op, en mezelf verbindt, met een krachtdier. In het sjamanisme noemt men dit ’shape shifting’. Shape shifting is heel natuurlijk en instinctief voor de mens. Iedere dag veranderen wij onze energie om de uitdagingen van ons dagelijks leven aan te kunnen en onze verantwoordelijkheden en plichten na te kunnen komen. Wij leren al vroeg in ons leven wanneer en hoe wij moeten glimlachen om onze gevoelens te verstoppen. Wij leren wanneer wij een bepaalde houding moeten aannemen en wanneer wij vriendelijk of afstandelijk moeten zijn.

Tijdens mijn meditaties diende de reiger zich al snel aan en nodigde zijn energie mij uit hem te ontmoeten. Met zijn lange poten kwam hij al schrijdend aan, door het laagstaande water, alert en aanwezig met al zijn pracht en praal. Zijn snavel was het eerste dat duidelijk naar voren kwam, als een zwaard dat uit zijn schede was genomen, in de aanslag en klaar om gebruik te worden. Deze snavel doet mij herinneren aan het ’zwaard des onderscheidt’ en het zwaard dat de koning van zwaarden vasthoudt in het tarotspel. Een uitgebreide uitleg vind je in een van mijn vorige blogs: Jouw keuzes, jouw verantwoordelijkheden.

Mijn schrijven werd onderbroken door een ontmoeting met prachtige man die komt binnenlopen op de plek waar ik momenteel aan het ’werk’ ben. Deze man is voor mij verbonden is aan het zwaard waar ik zojuist over schreef. Tijdens een ceremonie, en na een sjamanistische reis, vertelde hij mij dat hij een katana heeft laten maken, speciaal voor hem. Dit is de synchroniciteit waar ik het over heb, de synchroniciteit waar ik kippenvel van krijg en mij stil en nederig maakt richting het universum. Ik weet niet wat dit voor jou als lezer betekent, hierbij mijn uitnodiging om te doorvoelen wat keuzes en verantwoordelijkheden op dit moment voor jou betekenen. Welke betekenis heeft het zwaard voor jou?

Het zwaard staat in de tarot voor het element lucht, evenals de vogels, de gevleugelden bij de dieren. Verbonden met spirit en het hoofd, daar waar inspiratie wordt omgezet in mogelijkheden, in keuzes. Teveel keuzes zorgen voor te veel mogelijkheden en daarmee voor een bepaalde chaos (de bekende “wat nou als… dan…”). De uitnodig is om balans te vinden tussen het hoofd en het hart. Energie van het hoofd zit hoog in ons lichaam wat er voor zorgt dat de ademhaling niet erg diep ons lichaam inkomt en zich centreert in de borststreek. De reiger lijkt ook erg onstabiel met zijn lange poten, echter weet hij deze uitstekend te vinden wanneer hij in contact staat met de aarde. Een vliegend dier (lucht en denken) dat staat verbonden met de aarde (manifestatie en gronding) via het water (gevoel en emoties). De weg van het hoofd naar het hart.

Wanneer je overspoelt wordt door keuzes, neem dan de tijd om te vertragen en langzaam tot stilstand te komen. Als een reiger dit neerstrijkt na een vlucht. Wordt je gewaar van je ademhaling en vindt de rust in jezelf, te midden van alle gedachten, gevoelens en emoties. De reiger strijkt neer in het water dat op dat moment golft en onrustig is. Voel de aarde onder je voeten, als de poten van de reiger die in het water staan. Voel welke keuze er gemaakt mag worden en maak deze keuze, binnen in jezelf, in verbinding met jouw hart. Als een reiger die zijn snavel gebruikt om een vis te vangen… BAM. Zonder twijfel, snel, doeltreffend, zeker. Deze actie zorgt voor beweging in het water en in de poten van de reiger, dit zijn de gevolgen van zijn actie, jouw keuze die is gemaakt. Er is geen weg meer terug en er zitten gevolgen aan deze actie welke we (nog) niet kunnen overzien, disbalans. De reiger kan enkel genieten van de vis en ondertussen zijn balans herstellen door in contact te blijven met de aarde. Verdiep jouw ademhaling en doorvoel wat er gebeurt die van binnen en hervindt jouw balans, jouw rust, acceptatie.

Hoofd en hart komen in balans wanneer een keuze wordt gemaakt en verantwoordelijkheid wordt genomen

Dank je reiger voor de wijsheden en inzichten die ik deze week heb mogen ontvangen van jou. Dat je mij laat zien dat ik enkel mijn plek kan innemen op deze aarde door keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. En dat dit niet alleen voor mij geldt, ook voor de mensen om mij heen. Wanneer zij hun keuzes maken en daar verantwoordelijkheid voor nemen, spiegelen hun mij en kan ik mijzelf nog dieper ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *