Wees TROTS

Allemaal kennen we de momenten dat we onszelf realiseren dat we het té druk hebben, ons lage energie niveau voelen, prikkelbaar zijn, niet toekomen aan onze eigen prioriteiten of dat misschien zelfs het woord ’ongelukkig’ in ons hoofd voorbij komt. Deze realisaties komen meestal ’s avond of ’s ochtends, op momenten dat we aan rust toe zijn en de boel de boel willen laten. In ons vermoeide lichaam beginnen onze gedachten ons ”lastig te vallen” en dat terwijl we eigenlijk rust willen hebben.

Bovenstaand is iets dat je niet wilt ervaren waardoor de TV, de radio, de computer, een boek, … een mooie uitweg lijkt. ”Ff helemaal niets doen” maken je jezelf dan wijs. Dit niets doen staat gelijk aan het uitstellen van deze gedachten of emoties. Je ’mind’ wordt dan bezig gehouden door externe factoren. Dit zorgt voor ’rust’, althans voor dit moment. Gevolg is dat deze gedachten of emoties op andere manieren tot je komen, weer op momenten dat je ze ‘niet kunnen gebruiken’.

Al deze gedachten kun je zien als ballen die je wilt vasthouden. Meer ballen kunnen er echt niet meer bij denk je. En deze gedachte klopt. Wanneer er op dit moment nog wat bij komt, valt er niet een bal, maar de hele verzameling op de grond en dan is het overzicht volledig weg. Stel je voor dat je op dit moment een griepje krijgt, je ouders die mantelzorg nodig hebben, een conflict op je werk of in je relatie. Dit wil je allemaal voorkomen, maar is dat mogelijk? Hulp vragen doen je waarschijnlijk niet snel, stel je voor dat de ander er een potje van maakt. ”Ik kan het net zo goed zelf doen” of ”Zo moet het eigenlijk”. En wees eerlijk je bent bang dat je iets mist.

Wanneer je zoveel ballen in de lucht aan het houden bent mag je best TROTS op jezelf zijn

 

1. Trek je grenzen

Het ”Ik ben wel goed, maar niet gek” principe.
Stel zelf je grenzen en wees zuiver naar jezelf bij het maken van keuzes. Durf prioriteiten te stellen die aansluiten bij jouw huidige ”IK” en maak keuzes die hierbij passen.

2. Leer Relativeren

Je stelt vaak onrealistisch hoge eisen aan jezelf. Zo hoog dat je gedoemd bent te ”falen”. Wees realistisch en besef dat Rome niet in een dag gebouwd is en je hier bent om te leren en te groeien. Ook terugkomen op gemaakte afspraken is een van de mogelijkheden. Ben eerlijk, wat is het ergste dat er kan gebeuren?

3. Ben zo nu en dan Onnozel

Je wilt graag overal over meepraten en jouw mening delen. Je wilt gezien worden en erkenning van anderen. Vaak omdat je niet in staat bent jezelf te erkennen. Je hoeft niet altijd overal over mee te praten of een oplossing te hebben. Wanneer je jezelf onnozel opstelt komen er meer facetten aan het licht dan wanneer jezelf aan het stuur zit. Immers is jouw visie er maar één van de velen.

4. Maak Tijd voor jezelf

Deze is makkelijk uit te leggen. Gooi je telefoon en laptop aan de kant en haal de hoofdschakelaar om. Ga mediteren of in de natuur lopen. Alleen met jezelf en geniet van het gezelschap.

5. Maak Slimme keuzes

Niet alles hoeft perfect te zijn / verlopen. Het maken van slimme keuzes heeft alles te maken met efficiënt bezig zijn. Wanneer iemand ongelegen belt kun je de telefoon opnemen en kort en bondig aangeven dat je het druk hebt en een tijd noemen wanneer je wel bereikbaar bent. Zo laat je de verantwoordelijkheid (de bal) daar waar hij vandaan komt.

Uit, groei en deel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *