Weekend ’Ongeremd Man Zijn’

Steeds meer mannen zijn op zoek naar wat mannelijkheid nu echt voor hen inhoudt. Waar het voor de een inhoudt dat hij daadkrachtiger en meer gefocust mag zijn, zoek de ander naar zijn kwetsbaarheid en zachtheid. We hebben allemaal een ideaal beeld in ons hoofd, lezen en horen er misschien wel wekelijks iets over. Een ding is zeker, in het bijzijn van andere mannen voelen we ons vaak ongemakkelijk en ontstaan er situaties die we liever uit de weg gaan. Stel je eens een weekend voor waar voor dit alles een podium is.

Ontstaan

Al een aantal jaar begeef ik me op het gebied van mannenwerk. Ik ben begonnen met mij en bij mijn Zelf. Van moederstukken tot aan vaderstukken, van onmacht naar grootsheid alles kwam voorbij en diende als voeding voor mijn eigen groei. Midden 2013 zat ik midden in een bos in Noord-Holland tijdens een mannenweekend ’Vrij Man Zijn’, het was rode maan, een vuurtje en een stok waren mijn lotgenoten. De avond ging ik in met de vraag aan mezelf: ”Wat is mijn missie?”. Slecht geslapen onder een zeiltje werd ik wakker om later uitgenodigd te worden mijn missie te delen met andere mannen. Hij was kraakhelder, no questions asked…

”Mannenwerk. Samen ontdekken wat ik mag wakker maken in hen. Door niets minder te zijn dan mijzelf: mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel”

 

Tijdens een festival kwam ik in aanraking met Wiebe, welke een diepe indruk bij mij had gemaakt en er direct respect was. Ik ben niet de persoon die direct iets aanneemt van iemand, wel wil ik begrijpen. Bij Wiebe was het anders. Vanaf die tijd is het contact met de jaren sterker, dieper en regelmatiger geworden. Bij elk samenkomen kon het onderwerp mannenwerk niet vermeden worden, hier lag een gezamenlijke missie. Uren, dagen hebben we gedeeld, geschreven, vuur gemaakt, gezweet en uiteindelijk het weekend georganiseerd. We komen overeen dat we genoeg kennis en vaardigheden hebben om een hele week te faciliteren, ook dat wij niet wisten wat er nodig zou zijn of wat er zou ontstaan, het moment zou bepalen wat er kon en mocht zijn én dat de zaterdagavond onze ongeremdheid zou worden ervaren.

 • Bandeloos
 • Onbelemmerd
 • Ongegeneerd
 • Onmatig
 • Spontaan
 • Teugelloos
 • Tomeloos
 • Uitbundig
 • Vrij
 • Zich geen beperkingen opleggend
 • Zonder matiging

100%

Tijdens mijn eigen ontdekkingstocht naar de betekenis van ’Man Zijn’ kwam ik er al snel achter dat ik mijn leven niet voor de volle 100% leefde, eerder 50% tot 60%. Reden hiervoor is dat ik bang was geworden om door te schieten naar 120%, 150% of zelfs 200%. Voor mij het gebied van woede, frustratie, vernieling, agressie en zelfs vernietiging. Zodoende verbleef ik graag in de comfort zone ter bescherming van mezelf en mijn omgeving. Niet realiserende dat ik hiermee mezelf en dus ook de wereld om mij heen vreselijk te kort deed. Nu, jaren later kom ik weer regelmatig in de buurt van die 100%.

Wanneer ik de juiste omstandigheden creëer voor mezelf kan ik alles geven wat ik heb. Wat ik me ook steeds meer realiseer en hetgeen steeds dieper binnenkomt en doorvoelt wordt, is het besef dat het niet altijd mogelijk is 100% te geven. Niet omdat ik dat niet kan of wil, maar omdat het in de meeste gevallen een subtiel samenspel is van mij en een ander. Wanneer ik mij zelf volledig open en geef kan dat een ander doen terugdeinzen, wat er voor zorgt dat de hele energie verdwijnt. Neem het voorbeeld dat je met z’n tweeën aan het duwen bent en rug aan rug staat. Duw jij harder dan de ander, dan ga jij achteruit. Andersom loop je langzaam vooruit. Nu besluit jij jouw ALLES te geven, niet om te overwinnen of vanuit ego, nee, jij voelt dat je dit wilt en nodig hebt. De ander weet niet dat jij dit wilt of nodig hebt en schrik waardoor hij uit verbinding gaat. Resultaat: jij ligt op de grond. Hoe mooi zou het zijn wanneer ik en de ander gaan ontdekken hoe we beiden meer kunnen geven. Ontdekken waarom de een meer geeft dan de ander. Misschien is dit wat het is, echter is de kans groter dat er een blokkade bij de ander zit en deze onderzocht mag worden. Aan de ander kant kan het zomaar zijn dat er een ander voorbeeld wordt genomen en jij degene bent die blokkeert.

Intentie

Hoe verleidelijk het ook kan zijn, de intentie van het weekend was niet om in de Krijger-stand te komen en ten strijde te trekken. In plaats daarvan was de intentie om te staan voor jezelf. Voor jouw Zelf. Het ging om het vinden van de innerlijke kracht zodat er de man kan helen, herstellen, verzorgen en reflecteren op een manier die nu bij hem past. Vaak wordt de indruk gewekt dat we andere mensen nodig hebben om onszelf compleet te maken of dat we anderen nodig hebben om al deze dingen voor ons te zijn. De realiteit is echter dat we ons gaan beseffen dat we al compleet zijn.

Het weekend ging alle mannen aan dit alles herinneren en het ging ze herinneren aan het feit dat werkelijke kracht en sterkte van binnenuit komt. Dit was de kans om hun kracht te vinden en te ervaren dat het lichaam, geest en ziel krachtig zijn en in staat zijn tot geweldige dingen.

“Wij geloven dat enkel door gebeurtenissen te ervaren gevoeld kan worden wat jouw waarheid is”

 

Tijdens dit intensieve weekend zouden de mannen, ieder voor zich, ervaren wat hun waarheid was en deze waarheid naast die van de anderen leggen.

Het weekend begon met een cirkel rond het vuur, daar werden afspraken gemaakt waar iedere man zich mee kon verbinden. Afspraken met jezelf en de ander, nodig om aanwezig te kunnen blijven in het moment en een veilige bedding gedurende het gehele weekend te creëren. Al snel kwamen we in contact met onze kracht-/ totemdieren, dieren met een boodschap, soms groot en duidelijk, andere keren klein en mysterieus. Het hele samenzijn werden we vergezeld door hen. Inzichten werden verkregen, perspectieven verdraaid, overtuiging omgebogen, blokkades opgeheven, confrontaties aangegaan, gevoelens gedeeld en kracht gevoeld. Zaterdagavond hebben we het mogen ervaren, als individu en als groep…

ONGEREMD ZIJN!

Merk dat mijn integratie nog niet is voltooid en ik mezelf de tijd en ruimte mag geven om het te voelen tot in mijn tenen. Wat ik de komende dagen doe? Trouw zijn aan mijzelf.

Uit, Groei en Deel…

3 thoughts on “Weekend ’Ongeremd Man Zijn’

  • Beste Gabry,

   Niet in deze vorm, alhoewel hij lange tijd in de lucht hangt. Er zijn vele nieuwe samenkomsten met mannen ontstaan vanuit Firemakers, een stichting waar ik mee samenwerk (www.firemakers.nl).

   En ik hoor je! Deze weekenden!

   Het is een weekend geweest die is ontstaan met een van mijn leraren, Wiebe Zevenbergen. Deze weekenden zullen er helaas niet meer zijn aangezien hij dit aardse vlak heeft verlaten.

   Ik neem dit bericht mee naar Firemakers en ga daar delen dat ook ik het verlangen voel weer zo’n weekend te faciliteren.

   Voel je uitgenodigd me te volgen op Social Media of nieuwsbrief. Zowel van Tsjaman als Firemakers.

   Heb het goed.

   Met eerbied,

   Berry | Tsjaman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *