Integratie van een ervaring… Just breathe!


Workshops, ceremonies, trainingen, rituelen, cursussen, deelcirkels, healings, gatherings en alles dat er vandaag de dag nog meer wordt georganiseerd. Al deze events zorgen ervoor dat er een hoop gebeurd op zowel energetisch niveau als in ons fysieke lichaam. Dit terwijl het ’normale’ leven vaak de volgende dag weer staat te wachten op ons. Het belangrijkste van zo’n event wordt dan vaak vergeten, de integratie ervan.

Deelnemer

Zelf heb ik aan verschillende events deelgenomen en nog steeds ben ik met grote regelmaat deelnemer. Jezelf over geven aan datgene dat er op zo’n moment kan en mag zijn. Getuige zijn van je eigen processen, die van de ander en van elkaar. Voelen wat er is, ervaren wat het met je doet en doen wat goed voelt. De ene keer vanuit kwetsbaarheid, de andere keer vanuit kracht, dan weer geforceerd en een volgende keer vanuit een flow. Door deel te nemen maak ik de keuze me over te geven aan datgene dat er is en laat ik mijn gedachten voor wat ze zijn. Tuurlijk zijn ze aanwezig en werkt mijn ’mind’ op volle toeren, zeker wanneer ik buiten mijn comfort zone stap, voor mij voelt dit als een uitnodiging om de positie van waarnemer aan te nemen.

Verandering van perspectief

Wanneer ikzelf een event organiseer neem ik een andere plek in dan deelnemer. Dit zorgde ervoor dat mijn perspectief veranderde. Dit werd al snel duidelijk na afloop, emails, berichten en telefoontjes van mensen die moeite ondervinden met de integratie van de ervaringen in hun dagelijkse leven. Tijdens het event heeft zo’n persoon veel mogen ervaren en voelen in een veilige setting, waardoor er bepaalde dieptes zijn geraakt. Elk telefoontje begint met een van de bekende vraagwoorden: ‘wie, wat, waar, waarom, waartoe, wanneer, welke of hoe’. Meestal vragen die gesteld worden vanuit het ego, welke weer grip probeert te krijgen na de opgedane ervaring of een verklaring zoekt voor hetgeen heeft plaatsgevonden en een analyse wilt draaien.

”Wat kan ik het beste doen nu ik een intense emotie voel?” Ademen is dan mijn antwoord.

 

Integratie is Versmelting

Besef jezelf dat je tijdens zo’n event in aanraking gekomen bent met diverse frequenties. Deze nieuwe frequenties hebben tijd en ruimte nodig om in het fysieke lichaam te worden geïntegreerd tot op celniveau. Hogere frequenties (bron, informatie) ontmoeten de lagere frequenties (aarde, jouw lichaam). Deze energieën laten versmelten, een laten worden in ons lichaam noem ik integratie. Geef jezelf de tijd en ruimte voor deze integratie. Zachtheid, vertrouwen, ademen en overgave zijn de kernwoorden. De meest voorkomende vraag die ik krijg is: ”Wat kan ik het beste doen nu ik [een emotie] voel?”. “Ademen”, is dan mijn antwoord. Gewoon ademen. Drie diep in- en uitademen. Bewust ademen, iets dat we gedurende onze dag veel te weinig doen. En wat bedoel ik dan precies met gewoon drie ademhalingen?

Drie ademhalingen

 • vind een plek waar je, op dit moment, zo comfortabel als mogelijk kunt zijn;
 • sluit je ogen en voel waar jouw adem zich op dit moment bevindt;
 • voel alle sensaties die je op dit moment ervaart;
 • neem drie rustige, diepe ademhalingen (volledig inademen en volledig uitademen);
 • blijf in contact met alle sensaties en houd focus op je ademhaling;
 • ontspan.

In mijn volgende blog geef ik je een uitgebreide ademhalingsoefening. Ben erg benieuwd naar jouw reactie op deze blog en hoe jij deze oefening ervaart.

Uit, groei en deel!

One thought on “Integratie van een ervaring… Just breathe!”

 • Just Breathe…..een tekst die sinds 2 jaar in t Tibetaans op m’n arm staat vereeuwigd!
  Sinds ik bij een cursus en ceremonie van jou bewust heb leren ademen, pas ik dit met enige regelmaat toe in m’n leventje……gewoon om te ontspannen, maar zeker ook bij stresvolle, heftige of bv emotionele momenten.
  De eigenlijk zo simpele 3 diepe in en uitademingen brengen me op die momenten rust, zachtheid & balans…..zeer waardevol dus!
  Geef het ook door aan andere mensjes en krijg daar vaak positieve reacties op?
  Dank Berry!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *