De boodschappen en wijsheden van de groene parkieten van Malaga

Krachtdieren zijn een belangrijk onderdeel van mijn leven. Al sinds ik een klein kind was, lijk ik meer verbonden met dieren dan met mijn medemensen. En voor diegene die nu een bijdehante opmerking willen maken dat mensen ook dieren zijn, namelijk zoogdieren… de toevoeging ‘die hun brein gebruiken om te redeneren, abstract te denken en taal’.  Dieren leven in het moment, vandaar dat ze (voor mij) prachtige boodschappers zijn van het universum en het moment waarin we leven, het NU.

Papegaaitjes… Of toch niet
Afgelopen week was ik in Malaga en viel me al snel op dat er veel kleine, groene dwergpapegaaien rondvlogen en scherpe geluiden aan het maken waren in de bomen aan de boulevard. Druk bezig met het maken van hun nesten, vliegen en hier en daar een duif wegjagen. Een heerlijk geluid en een prachtig gezicht, zo’n groep dwergpapegaaien die voorbij vliegen.

Na een tijdje begon ik me toch af te vragen waar die dwergpapegaaien vandaan kwamen, dit is niet hun natuurlijke habitat. Beter kijkende het parkieten te zijn en geen papegaaien. Ook vreemd, bij mijn weten komt het gros van de parkieten uit Australië en omgeving Zuid-Oost Azië.

Zoals ik met iedereen deel na afloop van een sjamanistische reis waar zij hun krachtdier hebben mogen ontmoeten, ga niet direct de spirituele betekenis opzoeken op Google. In plaats daarvan, ga op onderzoek uit m.b.v. Wikipedia, kijk filmpjes op YouTube en raadpleeg sites waar fanaten hun passie voor het dier delen. Zo gezegd, zo gedaan. Google vind: ”groene parkieten Malaga”.

Het blijk dat deze parkieten uit Argentinië en het blijk te gaan om de, in Zuid-Spanje, beruchte Cotorra Argentina (monniksparkiet). Berucht omdat het geen inheemse soort is en de bewoners van Malaga last hebben van de grote groepen die bij elkaar leven, de hele dag krijsen en andere dieren aanvallen. Daarnaast maken ze nesten, zogenaamde parkietenflat, die tot wel 150kg kunnen wegen.

Hoe komen deze parkieten dan in Zuid-Spanje? De vogels blijken geïmporteerd te zijn als goedkoop huisdier uit Argentinië. Bij aankomst zijn er enkele ontsnapt, andere werden vrijgelaten door hun baasjes (vanwege hun agressieve gedrag) en weer anderen zijn zelf ontsnapt. Doordat het hele sociale dieren zijn, zoeken ze elkaar op en leven dan samen.

Boodschappen en wijsheden van de groene parkieten in Malaga
Vrijheid is een boodschap die direct binnenkomt bij mij. Vrijheid die je is geschonken of zelf hebt verkregen. Dit schenken kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld een relatie die een ander beëindigd (liefdesrelatie, werkrelatie, vriendschap, …). Het verkrijgen van je eigen vrijheid is de meest voor de hand liggende en ook een waar jijzelf invloed op hebt. Hier kan ik wederom het voorbeeld geven van het beëindigen van een relatie, echter benadruk ik liever het afscheid nemen van een patroon dat je niet langer dient, gedrag dat mag transformeren of een beperkende overtuiging.

Ook de verbinding met geld, financiële middelen komt voorbij. De dieren werden immers geïmporteerd om als goedkoop (geld) huisdier verkocht te worden aan gezinnen.

Kijkend naar zijn gedrag dan krijgt agressie ook een plek in de boodschappen. Agressie wordt vaak gekoppeld aan geweld, zo kijk ik er niet tegen aan. Kijken we naar de biologische betekenis van geweld dan komen we uit op de volgende omschrijving: ”Een gerichte kwaadheid die het belang van een effectieve communicatie kan dienen, ter voorkoming van destructieve handelingen.” Dit zit voor mij gekoppeld aan grenzen aangeven, opkomen voor jezelf en datgene waarin jij gelooft. Neem daarbij dat de parkieten overlast veroorzaken door hun gekrijs, hun communicatiemiddel. Dus niet enkel kiezen voor jezelf en je grenzen aangeven, er ook woorden aan geven, jezelf uiten.

De kleur groen is verbonden met het hartchakra, welke ook de kleur groen draagt. Verbonden met de liefde voor, zowel de ander, als jezelf. Ook de kleur van de natuur, moeder Aarde en je eigen ware aard.

Dan de manier waarop ze samenleven: een parkietenflat die wel 150kg kan wegen. Ga eens na hoeveel parkieten daar in kunnen. Ze vliegen ook zelden alleen. Community, nieuwe vormen van samenleven zijn boodschappen die bij mij binnenkomen. Ook verbinding of verbinden met anderen is hiermee verbonden voor mij.

En als laatste… Ik verwarde hen met dwergpapegaaien. Niets is zoals het lijkt, schijn bedriegt.

Vragen voor verdieping

Nu zijn die boodschappen en wijsheden slechts een stap in het geheel. Welke vragen ontstaan er uit deze inzichten? Wat kun je hier nu mee? De volgende stap voor mij is het definiëren van vragen die verdieping kunnen bieden in mijn leven. Kijkend naar bovenstaande komen er de volgende vragen naar boven:

  • Welke acties heb ik, of kan ik, ondernemen om meer vrijheid te ervaren in mijn leven?
  • Hoe is mijn relatie met geld?
  • Hoe neem ik mijn plek in en breng ik dat ook in verbinding / tot uiting?
  • Geef ik voldoende liefde aan mijzelf en mijn habitat?
  • Hoe leef ik samen met de mensen om mij heen?
  • Is het waar wat ik denk? Is het écht waar?

Voor mij zijn dit vragen waar ik de komende periode aandacht aan mag besteden, welke ik mee neem gedurende de dag en voel welke antwoorden zich openbaren. Deze antwoorden komen op verschillende manier tot mij, soms in de vorm van gedachten, dan weer als een gevoel en weer op een ander moment door de natuur en haar elementen en de flora & fauna.

Ik wens dat jij de inzichten en wijsheden ontvangt die jij nodig hebt. Wees vrij om de boodschappen van de groene parkieten van Malaga tot je te nemen en daar inzichten en wijsheden voor  jezelf uit te halen. Voel je daarnaast uitgenodigd om de boodschappen te ontvangen van andere dieren (uit dromen, in je omgeving, op weg naar je werk, …).

Mocht je vragen hebben of geïnteresseerd zijn in verdieping dan ben je meer dan welkom contact op te nemen.

2 thoughts on “De boodschappen en wijsheden van de groene parkieten van Malaga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *